Saturday, May 9, 2015

Latihan Kader Du'at Generasi Ke-6

Allahu Bismik.

Al-Amin Bangi


Pendaftaran & Pembelian tiket penerbangan ke Medan (online)


Malam itu, peserta mengadakan sesi saling kenal-mengenali antara satu sama, pecahkan segala tembok yang ada.

Kerna tak kenal, maka Ta'aruf!
Hari esoknya, peserta mengadakan explorace sekitar Kuala Lumpur. Berbekal tenaga dan kerjasama yang padu, mereka mampu menghadapi dan menyelesaikan segala checkpoint yang ada.


Malam itu pula, peserta mengadakan perbincangan dan pembentangan tentang aktiviti explorace yang telah mereka lalui.

Juga pada malam itu, pemilihan Amir KDM 6 diadakan. Tahniah dan takziah diucapkan kepada Akh Yusuf Zamani kerana telah berjaya mendapat undian majoriti daripada peserta. Moga dapat menjalankan segala amanah yang diberi dengan sempurna dan penuh dedikasi. Syabas!


Pagi esoknya pula, peserta mempersiapkan diri untuk berangkat ke Impian Country Resort (ICR) yang terletak di Hulu Langat, untuk program-program seterusnya.

Impian Country Resort (ICR)

Setelah sampainya peserta di ICR, mereka mendengar sedikit taklimat tentang perjalanan program.
Sejurus sahaja selesai taklimat, para peserta dihidangkan dengan slot pertama, iaitu overview Usul 20, yang akan dikupaskan lebih mendalam pada hari-hari yang seterusnya.

Di ICR, dorm disediakan untuk para peserta rehat, khidmat diri dan tidur. 


Usul 20 disampaikan oleh graduan Universiti Iman, Yaman, Ustaz Syazalie. Setiap usul dibedah dengan penuh teliti dan mendalam, selama lebih kurang tiga hari. 
Setiap kali selepas maghrib dan subuh, para peserta akan disajikan dengan tazkirah-tazkirah daripada kalangan mereka sendiri. 
Para peserta dibahagikan kepada beberapa kumpulan, dan setiap kumpulan ada tugasannya. Seperti gambar-gambar di bawah, setiap kumpulan akan menyediakan makanan apabila tiba gilirannya.

Apabila makanan sudah siap dimasak, setiap kumpulan akan makan berjemaah di dalam dulang. Baru romantik.

Para peserta, masing-masing menjaga amal-amal rohani seperti mathurat, qiamullail, dan solat-solat fardhu serta sunat. 


Para peserta dibekalkan dengan tenaga fasilitator yang cukup ramai dan peramah, senang untuk diajak bergaul dan bergurau. 
Setiap kali sebelum memulakan slot, peserta akan menyanyikan lagu tema dan melaungkan army yell, supaya lebih semangat mendengar slot yang akan disampaikan.
Para peserta begitu fokus dalam mendengar slot, rajin mencatat sebarang nota dan rajin juga bertanya soalan. Jaulah ke Bumi Medan, Indonesia

Pada minggu kedua, alhamdulillah para peserta telah mengadakan jaulah yang hebat di bumi Medan, Indonesia. Namun, sebilangan kecil daripada peserta LKD 6 tidak dapat menyertainya kerana ada hal-hal tertentu yang perlu dipenuhi haknya.

Kami bertolak awal pagi dan sampai juga pada waktu pagi di sana, disambut dengan penuh mesra dan kasih sayang oleh ikhwah dan akhawat Medan.

Majlis Pembukaan oleh wakil-wakil daripada pihak Malaysia dan Indonesia, serta sedikit taujihat daripada mereka.


Slot materi yang membara pada malam-malam di tempat penginapan (DIKLAT)

Sesi qiamullail, solat subuh dan tazkirah.

Para peserta diberi peluang untuk menziarahi sekolah Al-Fityan


Sesi ziarah ke ST Juara - sekolah anak-anak yang faqir, miskin dan yang sewaktu dengannya. Dibiayai oleh badan zakat.
Mukhayyam di Sibolangit
Antara aktiviti peserta sepanjang mukhayyam di Sibolangit. 

Qowiyyul Jism!
Aktiviti explorace yang sungguh menguji dan menyeronokkan. Setiap checkpoint, ada cabaran, dan di hujungnya ada ibrah yang indah.

Setiap pagi, awal pagi, sebelum peserta memulakan sebarang aktiviti berat, mereka akan menjalankan senaman Indonesia bersama Mas Eko.Sesi fotografi bersama sebelum menamatkan mukhayyam di Sibolangit.
Inilah para fasilitator yang bertugas. Begitu tinggi hammasah mereka membantu menjayakan program-program di Medan.
Jaulah Mini ke Gunung Berapi Sinabung

Setelah berpenat-lelah bermukhayyam di Sibolangit, para peserta pergi mencuci mata dan hati dengan melihat salah satu ciptaan Allah yang hebat, iaitu Gunung Berapi Sinabung, yang pernah meletus beberapa kali.

Para peserta dibawa menziarahi kampung-kampung penduduk di sekitar gunung berapi tersebut, dan mereka berpeluang untuk bermain volley ball bersama remaja-remaja di sana.Setelah itu, para peserta dibawa ke bandar Brastagi untuk rehat, mengalas perut, dan membeli-belah hadiah dan cenderamata untuk dibawa pulang ke tanah air, Malaysia.
Ada hari di Kota Medan, peserta memenuhi jemputan Ikhwah Akhawat Indonesia untuk menziarahi istana Gabenor Sumatera Utara, namun, Gabenor tidak dapat hadir kerana ada mesyuarat bersama Presiden Indonesia, Joko Widodo. 

Walau apa pun, isteri gabenor sendiri yang menjadi wakilnya untuk menyambut peserta.Sesi fotografi bersama sebelum pulang ke tempat penginapan

Majlis penutup yang begitu menyedihkan.Majlis Penutup di Al-Amin Bangi

Pada hari yang terakhir dalam tiga minggu berjalannya Latihan Kader Du'at untuk generasi ke-6, maka tiba pula majlis penutup yang diadakan di Sekolah Menengah Islam Al-Amin Bangi.
Sekolah Menengah Islam Hidayah

Sekolah Menengah Islam Al-Amin Bangi

Sekolah Menengah Al-Islah, Sg. Petani


Sekolah Menengah Islam Al-Amin, Kemaman
No comments:

Post a Comment